söndag 10 augusti 2008

Nya målarplaner, stranden och palt...

Jag har funderat ett tag nu på att måla om vår matmöbel...
Så säger Kent igår att det är ju bara att måla om, då kändes det bättre...
Vi har dessutom fått möbeln av Kents föräldrar så då vill jag inte måla den om inte han också är med på det. Men just när jag tänkte börja måla så sken solen väldigt intensivt in genom altandörren, så då blev det en sväng ner till stranden istället....
Det blev uppskattat av Alva..

...Fransen följde också med...

...det är kul att gräva i sanden...

...mycket spring blev det...

innan vi gick tillbaks för att måååla, men då var det dags för mat, Josef har varit sugen på Palt i flera veckor...
så jag gick med på att göra Palt om han skalade potatisen, jajjamänsan, hipps vips så det var skalat och klart...
Jag rev potatisen medans Kent tärnade fläsket, och två timmar senare njöt vi av denna enkla men ack så goda Palt med riktigt smör och lingonsylt...
Det är lite lustigt det här med Palt, för det finns ju inget riktigt recept, att laga Palt är något som man lär sig av sin mamma som också har lärt sig det av sin mamma...
För den som vill prova på att göra palt, ska jag försöka få till ett recept.
Ett ungefärligt recept:
Några kilo rå potatis
Lagom mycket mjöl, jag tar grahamsmjöl/vetemjöl, hälften av var och en.
Några rejäla nypor salt.
Ordentligt med rimmat sidfläsk, tärnat.
Skala och riv potatisen i assistenten, krama ur överflödig vätska.
Mixa den rivna potatisen med kniven i assistenen till en inte alltför slät smet.
Blanda potatis med mjöl och salt i en degblandare till en lagom, lite kletig smet.
Sedan är det bara att börja forma runda handfulla paltar, gröp ur och lägg rejält med fläsk i mitten, om det känns kletigt så brukar jag ha en skål med vatten att doppa händerna i, brevid spisen.
Man måste ha en riktigt stor panna med kokande vatten med salt i, så paltarna har ordentligt med plats. (vi har en speciell Palt-panna, som vi bara har till Paltkok)
När du lägger ner palten i det kokande vattnet så ska du ha en lång slev som du först doppar i vatten innan du lägger palten i sleven (annars fastnar palten i sleven), låt sedan palten ligga kvar i sleven i vattnet en stund, annars fastnar den på botten.
Sedan ska paltarna koka ungefär 1 timme.
Njut så av Palten med kallt SMÖR och lingonsylt, mums...

****
I dag ska jag i alla fall måla matmöbeln, minsann...
Ropar någon MAT så kan jag ju alltid tärna upp palten som blev över och steka den i rejält med smör, så klarar dom sig ett tag....

P.S Ebba gillar också Palt....

****

8 kommentarer:

Ulli sa...

Palt är en favoriträtt här hemma. Maken är från Boden så det har sin naturliga förklaring. Äldste sonen har paltrekordet: 8 st!
Vi brukar ibland ha bacon till. Smakar riktigt bra det också.
Låter spännande att måla matsalsmöbeln. Ser fram emot att se slutresultatet.

Kram Ulli

Ullis/Leva på landet sa...

Palt har jag faktiskt aldrig ätit. får kanske prova någon gång. Matsalsmöbeln kommer att bli jättefin. Ska bli kul att se den klar.

Kram Ullis

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Jag hade faktiskt aldrig ätit palt förrän i våras:) då min farmor fick för sig att bjuda på denna rätt när jag var över. Jag har förstått att den kan ätas på många sätt och att alla anser sitt sätt vara det rätta;) Själv åt jag med fläsk OCH lingon för att testa vilket som var godast.

Ska bli spännande att se hur möbeln kommer se ut!

Kram Annica

Katta sa...

Där jag kommer ifrån (Jämtland) kallar vi palt för Kams.Då har vi smör, lingon och getmese till och ibland kesfil innan.Min nållåtta-sambo älskar kams men vi gör den utan fläsk i eftersom jag inte äter kött.Köksmöblerna kommer att bli snygga målade men jag förstår att du inte ville måla om utan mannens samtycke om de kommer från hans släkt.Kram Katta P.S Är den svarta katten en siames? D.s.

Jennie sa...

Hmm, palt har jag faktiskt aldrig ätit, får väl testa det nångång. Du har ju lagt in ett bra och begripligt recept där!

Matsalsmöblerna kommer nog bli ännu snyggare som vita...väntar spänt på resultatet!

Ha det bra, Jennie
ps. tackför kommentaren

vetgirig sa...

Fasen vad sugen man blir. Det är länge sedan vi åt palt, så det ska jag absolut också göra någon dag. Ungarna får ju det i skolan men inte är det samma sak som hemlagad.Vi har bara väntat att du ska sätta tänderna i matsalsmöbeln, det är bra, då blir den riktigt snygg.
Blir det kräfter till helgen, eller? Ska tydligen bli bra väder.../S

rosenfröjd sa...

Palt är underbart gott, det tycker jag med..Även min sambo från dalarna håller med.

Underbara bilder här föresten!

Kram/
¨M¨

Floras Kulle sa...

Ett tips är att man placerar mannen vid grytan med paltsleven, och ser till att han håller den färdiga palten under ytan en stund, medans man själv rullar nästa. Till och med en Göteborgare som min kan klara denna uppgift galant... Härom dagen åt han dessutom åtta surströmmingar! Han får bli heders-norrlänning, tycker jag.
Kram//Annette
P.S: Vad FINA de målade möblerna blev! Har äntligen länkat till dig, så att jag kan följa dina projekt. D.S